Jump to content

Official Magic Box discussion thread


Recommended Posts

22 minutes ago, ingenium said:

That's the original software that it launched with. It's likely saying limited connectivity because it's unable to use it, and is probably falling back to LTE.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
 

Then it has never been updated.

Mine never moves from WiFi. if I reboot, it never completes the boot up process.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sooo... This is a thing. Sent from my Pixel 3 using Tapatalk

WiFi backhaul use for the Magicbox is live

If you are a Sprint post-paid customer in a band 41 area with separate high/low spectrum they'll give you one. There is minimal to no determination of deserving or not. The OP is posting from a

Posted Images

51 minutes ago, bigsnake49 said:

Then it has never been updated.

Mine never moves from WiFi. if I reboot, it never completes the boot up process.

The update hasn't pushed yet. 

Basically the unit cannot establish a connection whatsoever back to Sprint over IPSEC. 

TLDR: Sprint™ speed

Link to post
Share on other sites
On 2/2/2019 at 5:54 PM, lilotimz said:

The update hasn't pushed yet. 

Basically the unit cannot establish a connection whatsoever back to Sprint over IPSEC. 

TLDR: Sprint™ speed

Yeah, I realized that after my Magic Box auto-restarted itself overnight and got stuck at the configuration screen. I had to change it back to LTE Backhaul and restart it again for it to get back to normal.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

In our situation, the  magic box works only as well as an Airave with about a 20Mbit backhaul.  But it's not the speed we are worried about.  We need coverage at the city-block level.  And because Sprint has crippled the functionality by disallowing active data hand-ins, it pretty much ruins every advantage the MagicBox brings to the table, for our situation. 

 

I have done the tests - our MagicBox is the strongest Sprint signal on our entire block.  It just so happens, it's also the only really usable signal.   The good news is that we put it on our top floor, by the window, and it does get good B25 backhaul there (~-105db).

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

I don't see a major difference in the gen3, gen2 and my outdoor version. I do hear a small fan running inside this outdoor version.. and the display has some slight visual differences... far as performance, it actually does perform better for me in the fringe area that I live in. I'm carrying my gen3 with me to different places, and using my gen2 mostly at my fire department. ea21a2e61628a21f70fd2d1a29671166.jpg0608adf8b438927ccb4470331de566b8.jpgcd38b82743e9b2c00da48b734592bf89.jpg

Sent from my SM-N960U using Tapatalk

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

BTW...I forgot to mention...this particular version has a management wlan that disappears after a set amount of time. (if it's  anything like our radios running AirOS8 in the WISP I work with, then the management wlan is only active for 7 or 15 minutes, depending on if it's default or purposely set to 15.)

Link to post
Share on other sites

Of all the magic boxes I have torn down I do not recall seeing a cooling fan. Is this an s1000 you are referring too?

49 minutes ago, jonathanm1978 said:

I do hear a small fan running inside this outdoor version

 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, belusnecropolis said:

Of all the magic boxes I have torn down I do not recall seeing a cooling fan. Is this an s1000 you are referring too?

 

I'm not sure...I posted the pic of the model # if that is telling. I got this one through a different channel.

Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, jonathanm1978 said:

What is S1000? Is that still in the magic box 54* series?
The above photos are the MB with the fan inside. Also, the pic shows the one that has the startup management wlan.

Sent from my SM-N960U using Tapatalk
 

Thanks good pics. The s1k is an outdoor locally backhauled femto. Industrial magic box if you will.

Link to post
Share on other sites
On 2/16/2019 at 11:45 AM, jonathanm1978 said:

I'm not sure...I posted the pic of the model # if that is telling. I got this one through a different channel.

The posted one is the GEN 1 OG (AU545) release model with the E-Ink display. Gen 2 is the same unit with a LCD display with ID AU544. There's also a hospitality version AU546 that has better aesthetics and water resistance.

I wonder if they modified that unit you got with active cooling as all the MBs and radios these days are passively cooled using heatsinks. 

3 hours ago, belusnecropolis said:

Thanks good pics. The s1k is an outdoor locally backhauled femto. Industrial magic box if you will.

S1000 is an indoor LTE femto cell produced by commscope / airvana. Same LTE unit that's inside Airave 3's. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

I was told by Mr. Schnelbacher that i was being sent a water resistant magic box... definitely hear a fan inside.
I have somehow acquired 3 magic boxes now... does anyone know for sure how long they can go without being connected before sprint will bill it and turn off the sim?

Sent from my SM-N960U using Tapatalk

Link to post
Share on other sites
I was told by Mr. Schnelbacher that i was being sent a water resistant magic box... definitely hear a fan inside.
I have somehow acquired 3 magic boxes now... does anyone know for sure how long they can go without being connected before sprint will bill it and turn off the sim?

Sent from my SM-N960U using Tapatalk


Are they showing up on your account? If not, they are likely on an engineering or some other account at Sprint. Those units seemingly can go indefinitely without being powered on. I had one off for 6-8 months before I put it back in service and it came up fine.

For a unit on your account, I think it's like 2 weeks or so before you start getting calls and texts from Sprint telling you to return it.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Has a firmware update been pushed out to fix issues that were going on with the newest Magic Box Gold yet? I think it was supposed to enable wired backhaul too...

Link to post
Share on other sites
Has a firmware update been pushed out to fix issues that were going on with the newest Magic Box Gold yet? I think it was supposed to enable wired backhaul too...
No. There was a beta firmware that one person was able to get pushed to their MB, and it added some things to the non-relay backhaul options, but it still was not working. They're seemingly having trouble getting it to work for some reason. Sprint is apparently having lots of software configuration related issues lately, between this and VoLTE rollout issues.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

So..weird issue with MB (MB2, MB Gold, and MB "water resistant" versions). I've verified this issue is not just related to a single tower either.. and not just the 3 magic boxes that I have to tinker with...

Until yesterday morning, all 3 MB that I have, and a family member who has one, was working fine. No issues. I've been using magic boxes for over a year now (since they launched, I've had one in the same spot and it's worked fine)...

I wake up yesterday morning to no LTE on my note 9.. and shortly thereafter I'm informed by 3 of my 4 children that "hey the magic box isn't working, I have no data"

...so I go out and check on the demo magic box ...the "water resistant" version...which has been fine and worked since day one when I sat it in it's place..(so, 2 months without a hiccup).

I started resetting it. I tried 2-3 factory resets, and the thing is, it seemingly connected. I am still getting 2 of 3 boxes checked green ..the 3rd box won't establish or finalize...

On the box it tells me that GPS is locked (green checkmark), Relay Connected (green checkmark), but the 3rd one, LTE connecting just stays...

So far it's been sitting on that all day. A factory reset now and then, still has the 2 checkmarks green for GPS and Relay Connected...but LTE connecting doesn't appear.

The gold edition has the menu when it's two-thirds complete in the setup...so you can cheat to see how the signal looks before it finalizes if you hit menu, then hit network settings (where the backhaul options are located)..

I've taken it to a place where there is ample B25 and 2nd carrier B25...and under the Network Settings when it gets 2/3 done, it tells me that signal is excellent... But it just never finishes. I'm guessing the point where they are stopping is at the B41 radio starting broadcast..

Can anyone tell me what Sprint may have done in this area (S, SE of Bham, AL) that would render me unable to use the magic box? I've talked with Sprint today, the boxes are provisioned properly...so it's not on my end that I can tell...

 

(to verify it's not just on the tower that I use for donor site, I took my magic box to my fire department and left it for 8 hours, and the tower for that area is in Shelby county -- across the river. So it's not just the tower that I hit from my house, it's also doing it on the tower in another county that is slightly NE of me)...

Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, jonathanm1978 said:

So..weird issue with MB (MB2, MB Gold, and MB "water resistant" versions). I've verified this issue is not just related to a single tower either.. and not just the 3 magic boxes that I have to tinker with...

Until yesterday morning, all 3 MB that I have, and a family member who has one, was working fine. No issues. I've been using magic boxes for over a year now (since they launched, I've had one in the same spot and it's worked fine)...

I wake up yesterday morning to no LTE on my note 9.. and shortly thereafter I'm informed by 3 of my 4 children that "hey the magic box isn't working, I have no data"

...so I go out and check on the demo magic box ...the "water resistant" version...which has been fine and worked since day one when I sat it in it's place..(so, 2 months without a hiccup).

I started resetting it. I tried 2-3 factory resets, and the thing is, it seemingly connected. I am still getting 2 of 3 boxes checked green ..the 3rd box won't establish or finalize...

On the box it tells me that GPS is locked (green checkmark), Relay Connected (green checkmark), but the 3rd one, LTE connecting just stays...

So far it's been sitting on that all day. A factory reset now and then, still has the 2 checkmarks green for GPS and Relay Connected...but LTE connecting doesn't appear.

The gold edition has the menu when it's two-thirds complete in the setup...so you can cheat to see how the signal looks before it finalizes if you hit menu, then hit network settings (where the backhaul options are located)..

I've taken it to a place where there is ample B25 and 2nd carrier B25...and under the Network Settings when it gets 2/3 done, it tells me that signal is excellent... But it just never finishes. I'm guessing the point where they are stopping is at the B41 radio starting broadcast..

Can anyone tell me what Sprint may have done in this area (S, SE of Bham, AL) that would render me unable to use the magic box? I've talked with Sprint today, the boxes are provisioned properly...so it's not on my end that I can tell...

 

(to verify it's not just on the tower that I use for donor site, I took my magic box to my fire department and left it for 8 hours, and the tower for that area is in Shelby county -- across the river. So it's not just the tower that I hit from my house, it's also doing it on the tower in another county that is slightly NE of me)...

Your address shows "available" here?

https://www.sprint.com/landings/magic-box-eligibility/index.html

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, though said:

It probably doesn't, see my quote below...

 

4 hours ago, jonathanm1978 said:

I've been using magic boxes for over a year now (since they launched, I've had one in the same spot and it's worked fine)...

 

Link to post
Share on other sites

Usually Sprint says my address doesn't show up as available for the magic box. 

 

When Magic Box launched, I called to get one..at THAT time, my address was eligible for the Magic Box and had the proper freqs, according to their map. So they sent one. That magic box worked fine for over a year..then I wanted the gen2...so I swapped. That magic box worked fine...until the Gen2 got wet and I needed to swap..then I got the Gold...and it worked fine...

Fast forward..I've added a 2nd MB, plus gotten a MB on a demo account by emailing Mr. Schnelbacher...and they've all worked..until Saturday morning. 

While my address may not show up as eligible, the MB does work here. 

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, jonathanm1978 said:

Usually Sprint says my address doesn't show up as available for the magic box. 

 

When Magic Box launched, I called to get one..at THAT time, my address was eligible for the Magic Box and had the proper freqs, according to their map. So they sent one. That magic box worked fine for over a year..then I wanted the gen2...so I swapped. That magic box worked fine...until the Gen2 got wet and I needed to swap..then I got the Gold...and it worked fine...

Fast forward..I've added a 2nd MB, plus gotten a MB on a demo account by emailing Mr. Schnelbacher...and they've all worked..until Saturday morning. 

While my address may not show up as eligible, the MB does work here. 

My address also shows as "not available", however I was able to get 2 of them. If you boot them up in a working location, then take them back to my address, they work, but temporarily. After a while, they will do exactly what you are describing.

I have since moved them to other locations where they are listed as "available" on that site and they work as they should.

My 'guess' is that you lucked out in getting them to work as long as you did, but recently the loophole has been plugged?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • large.unreadcontent.png.6ef00db54e758d06

  • gallery_1_23_9202.png

  • Posts

    • Has anyone started having issues with their MagicBox in the last few days?  any device of mine that is connecting to the MB is terribly slow and very unstable network connections.  We turn off the MB and we are somewhat stable on B26/weak B25/41 connections.  I did a full factory reset on the MB and the issue still persists.   Has anything changed with the B41 carriers that are being used for the backhaul of these devices?
    • Today I confirmed I'm able to connect to our Magicbox now with my T-Mobile phone. 
    • Good point re: Dish being interested. They could ask for divestiture of Family Mobile and SIMple Mobile brands, since both use T-Mobile exclusively, and swapping them over would minimize the impact to those subscribers, while providing Dish an even larger customer base. I'm sure T-Mobile gives Dish a better deal than they do Tracfone, as not only does Dish have a larger subscriber base (Boost is larger than Tracfone's entire non-VZW customer base), but they negotiated their MVNO agreement when T-Mobile had to get the deal done to merge. Dish could push for divesting T-Mobile based customers from the other multi-carrier brands (Tracfone proper, Straight Talk, Net10, SafeLink), but splitting out the brands might be more trouble than it's worth at that point. Moving an entire brand over would be simpler, even if those brands are sitting on a unified backend on Tracfone's side. Dish will have a billing system of their own to migrate folks to anyway.
    • Well, we're into the new billing cycle and Ting let us keep the 20GB per line plan somehow. Pure Talk SIMs are coming, but they'll sit around unactivated until this plan stops...which might be the end of the month, or might be the end of *this* billing cycle...or ??? We'll definitely hop over to AT&T (via Pure Talk) between now and a couple months from now, but plan is to hop back when new plans on Ting come out, assuming either we can get those plans on Sprint's network or T-Mobile cleans up their act in 78624 (putting B66 on the sites that are currently PCS-only would probably do the trick without needing to take spectrum away from anything else...and they could add 600 for good measure...both are on exactly one site there).
  • Recently Browsing

×
×
  • Create New...