Jump to content
dedub

Novatel MiFi 500 (Sprint Tri-Band Hotspot)

Recommended Posts

I had that problem before. It's similar to seeing "Cameleon" in SCP bug. For me, a factory reset fixed it.

I didn't do anything to it at all and it's fixed now.

 

It appears that on the web admin page, the 3G now uses the "circle" icon...but on the display, there are dots underneath the "3G" in the top line display that move.  That appears to have replaced the double-headed arrows that were there previously.

Share this post


Link to post
Share on other sites

From the Sprint website:

 

2.1 09/16/2014
  • Improved Network hand-offs between LTE bands
  • OMA & HFA improvements
  • WebUI update to fix roaming indicator from domestic to International, when applicable
  • B41 throughout improvements
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a Novatel MiFi 500 Hotspot that I'm looking to sell on the cheap, now that I have a tri-band device. 

 

Anyone interested? $25? I'll pay for shipping... 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just ordered one from NewEgg to use on FreedomPop with the 500MB/month free service.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone on here using this device? There's a rebooting bug in the current firmware :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was using it daily for over a year until last Thursday with no issue. It downloaded a new firmware about a month or two ago and I didn't have any rebooting issues...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone on here using this device? There's a rebooting bug in the current firmware :(

Yeah mines pretty much useless. Maybe send mine in for a different device possibly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah mines pretty much useless. Maybe send mine in for a different device possibly

I sent a message to Novatel tech support tonight with links to multiple threads about the issue so if I hear anything I'll post again.

 

What will make me nervous is trying to do a firmware update on a device that reboots by itself!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I sent a message to Novatel tech support tonight with links to multiple threads about the issue so if I hear anything I'll post again.

What will make me nervous is trying to do a firmware update on a device that reboots by itself!

All it would take is several youtube videos of proof. Nothing worse for publicity than a company disregarding video proof from multiple sources.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone on here using this device? There's a rebooting bug in the current firmware :(

 

got a refurb from newegg recently (nov 25) to activate on freedompop and the f/w upgrade went smooth. no glitches so far.. i read the reboot bug and was hoping to get an exchange if mine turned out defective. but it didn't, thankfully!

Share this post


Link to post
Share on other sites

how do i get to know which band the mifi 500 is latched to ? tried 192.1681.1/debug and it shows band unknown..

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

After extensive research I have figured out what causes the rebooting. The device does not reboot when in 3G, only when the device is connected to LTE. More importantly it only reboots when the device is switching bands. This is why some folks don't have an issue and others only have the issue sometimes. If you are in a coverage area that only has Band 25, you probably don't see this issue. If you are in a Sprint Spark market like Chicago, NYC, LA, etc yours probably does this non stop. It will also depends on the location. As long as your device sits on one LTE band for an extended period of time, it won't reboot. The minute it tries to switch, the device will reboot.

 

I have posted this on both the Sprint and FreedomPop forums in hopes someone will relay the message to Novatel but if someone wants to send this info to Novatel directly to help fix, by all means.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have posted this on both the Sprint and FreedomPop forums in hopes someone will relay the message to Novatel but if someone wants to send this info to Novatel directly to help fix, by all means.

Nice work! I won't hold my breath on someone noticing. We should both send a message to Novatel. My first one was ignored.

 

I won't bother with Sprint forum because a customer service rep will ask me for my cross streets and tell me I'm not an official Spark market yet so I should reset my device and my problems will go away. :)

 

It actually is comical the responses the reps give even with message after message of people having the same problem.

 

Also good to know the reason so that if there is another update at some point, we can try to do it in a 3G or B25 only area so it doesn't reboot during the update :)

 

Sent from my iPad using Tapatalk HD

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm so i got the mifi a few months ago for free on contract. And it said the line was out of contract only a few months later. Got a free device with no contract. Any others with this weird kind of stuff happening?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dusted off my Novatel Mifi 500 in December and hopped on the $50/month unlimited hotspot data offering.  Still don't have any reliable HSI where I live except the major mobile providers, so this has been a revelation.  Running all my smart home devices and the kids kindles is great.  It does lag occasionally as its Sprint's LTE, but its been a great three months so far.  It loves the MagicBox for the most part.

I've had to reboot it a few times when it gets stuck on B26 or the device hangs on the main menu.

Can't believe I've had this thing 4 1/2 yrs and its still kicking strong.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • large.unreadcontent.png.6ef00db54e758d06

  • gallery_1_23_9202.png

  • Posts

    • Do any of the experts around here how much of the Sprint network assets will be reusable by another carrier, eg the mythical 4th player, let's call them Dish? 1. EPC 2. eNodeB 3. RRH 4. Routers 5. Back-end infrastructure (customer facing and internal business servers)    
    • Ok I've now set up my third A4 and it doesn't seem to be getting a WAN connection. The WAN light is blinking green (same sequence of lights after about 12 hours). It's plugged in directly to my Netgear cable modem (which is not a router, just a modem). Can anyone assist? Thank you in advance.
    • I don't believe so. None of the Airaves have. I also heard that 1x HD Voice does not work on any device which supports VoLTE (including devices which support it but don't have it enabled yet, such as the S9). It has something to do with the way calls are routed in the backend, VoLTE capable devices are routed differently than non-VoLTE ones. Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
    • Thank you!  After my initial experience when the A4 was first set up and my phone did not stay consistently connected to it, I went back to their residence about 5 hours later (and I also updated the profile & PRL on my phone) and my phone latched on and stayed connected to the A4 for the entire time I was there (about 2 hours).  During my initial experience 5 hours earlier, I made a Sprint to Sprint test call on the A4 and HD Voice was not working (HD Voice does work in their area on the macro network).  I forgot to make a test call during the time I was there 5 hours later.  Does the A4 support HD Voice for Sprint to Sprint calls? 
    • For mine it took about 1-2 days before phones would even see it in neighbors. Then they started connecting to it about a day later. Basically, I think there's some sort of automatic integration that has to go occur at the network level. I say this because when it was finished, my MB had changed PCIs. I think anytime a device like this comes online, all the others like it in an area change PCIs. Small cells behave the same way. Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
  • Recently Browsing

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...