Jump to content
lilotimz

Official Magic Box discussion thread

Recommended Posts

Has a consensus been reached on what to do with the 20% and stuck boxes? Mine arrived today and so far stuck at 20% each time. Run the battery down and then try again? Send it back for replacement? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has a consensus been reached on what to do with the 20% and stuck boxes? Mine arrived today and so far stuck at 20% each time. Run the battery down and then try again? Send it back for replacement?

So far it's come down to 1) bad coverage, 2) lack of spectrum in local area, & 3) network not configured for MB compatability.

 

Sent from my Pixel using Tapatalk

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

7491e29aa8389cb92a2e9cb481cd490b.jpg

 

Magic box here let's see what luck I have! I get b41 right outside my door but as soon as I walk in b25/26 it is.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

So far it's come down to 1) bad coverage, 2) lack of spectrum in local area, & 3) network not configured for MB compatability.

 

Sent from my Pixel using Tapatalk

 

can you share what goes on in the background during set up of these that would cause the "network not configured" reason?  What is going on at the macro cell site during a magic box boot up and why wouldnt that be available at all LTE sites already?  What generates the boxes GCI on the fly? 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

can you share what goes on in the background during set up of these that would cause the "network not configured" reason? What is going on at the macro cell site during a magic box boot up and why wouldnt that be available at all LTE sites already? What generates the boxes GCI on the fly?

The macro network not authorizing the unit to connect as its considered an always on UE with a specific SIM authentication method. Thus the Macro cell is rejecting the MB as an incompatible UE.

 

Gci is assigned at the factory.

 

 

Sent from my Pixel using Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

The macro network not authorizing the unit to connect as its considered an always on UE with a specific SIM authentication method. Thus the Macro cell is rejecting the MB as an incompatible UE.

 

 

how local is that problem and what is missing that other areas seem to have?  authentication would seem like a fairly "easy" thing to address no matter how remote the problem is, correct?

Share this post


Link to post
Share on other sites

how local is that problem and what is missing that other areas seem to have? authentication would seem like a fairly "easy" thing to address no matter how remote the problem is, correct?

Theoretically yes but since it's sprint I'm going to say nothings "easy" really. Sprint speed.

 

Sent from my Pixel using Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone had a non-phone device successfully connect to a MB?

I have two Samsung Tab A's that are connected to my MB. In total there are four devices that are connected to it at my house.

 

Sent from my SM-G955U using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

What do the scan ratings mean?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

The macro network not authorizing the unit to connect as its considered an always on UE with a specific SIM authentication method. Thus the Macro cell is rejecting the MB as an incompatible UE.

 

Gci is assigned at the factory.

 

 

Sent from my Pixel using Tapatalk

Any way of contacting Sprint and letting them know about this in a specific market/area? My guess would be MB support, but just curious if you have any insight on this.

 

-Anthony

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has a consensus been reached on what to do with the 20% and stuck boxes? Mine arrived today and so far stuck at 20% each time. Run the battery down and then try again? Send it back for replacement? 

I have noticed more than one person complain about the 20% issue in N.C..  There might be a possibility that the network in that area still needs some software or hardware to make the Magic box connect.  Might be a good idea to just hold on to it for awhile.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have noticed more than one person complain about the 20% issue in N.C..  There might be a possibility that the network in that area still needs some software or hardware to make the Magic box connect.  Might be a good idea to just hold on to it for awhile.

 

I think I'll do that rather than call them or send it back right now. They sent me two for two locations in the same general area. I'll give it a few months to see how it works out. Thanks for the info!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think I'll do that rather than call them or send it back right now. They sent me two for two locations in the same general area. I'll give it a few months to see how it works out. Thanks for the info!

You are in the same boat as Bill and I. Hopefully we can inform Sprint about this issue and get us some Magic Box love!

 

-Anthony

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think I'll do that rather than call them or send it back right now. They sent me two for two locations in the same general area. I'll give it a few months to see how it works out. Thanks for the info!

The problem with that is that if your magic boxes don't connect to the macro network within the next couple of days it is highly probable you'll be asked to return them. At that point you may figure out what the issue preventing the NC boxes from activating is, but it still likely you'll be sending it back regardless.

 

Given there are a number of you in North Carolina with issues, if it were me, I'd be doing everything possible with Sprint to try and figure out what the issue with the macro network is. The odds of it resolving itself before Sprint send you an RMA kit and demands the box back are slim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The problem with that is that if your magic boxes don't connect to the macro network within the next couple of days it is highly probable you'll be asked to return them. At that point you may figure out what the issue preventing the NC boxes from activating is, but it still likely you'll be sending it back regardless.

 

Given there are a number of you in North Carolina with issues, if it were me, I'd be doing everything possible with Sprint to try and figure out what the issue with the macro network is. The odds of it resolving itself before Sprint send you an RMA kit and demands the box back are slim.

I've had mine for 8 days and it hasn't connected once and haven't heard anything from Sprint about returning it yet.

 

-Anthony

Share this post


Link to post
Share on other sites

what channel do these boxes broadcast band 41 on and how can i tell if the channel is available to use in my market?  I know the university system owns some spectrum close to sprints band 41 and it is being used by a WISP so now I am worried.

Share this post


Link to post
Share on other sites

what channel do these boxes broadcast band 41 on and how can i tell if the channel is available to use in my market?  I know the university system owns some spectrum close to sprints band 41 and it is being used by a WISP so now I am worried.

Keep in mind, these are small cells that Sprint has complete control of. Meaning its all market dependent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keep in mind, these are small cells that Sprint has complete control of. Meaning its all market dependent.

 

can you clarify?  the reason the boxes are not working in some markets is because sprint is not able to operate the magic box on that channel in that market (due to ownership).  if they could simply change the channel instead wouldnt they?  looks like they have updated their qualification tool to disqualify addresses with this problem (it was a bug) and have the users send them back.

 

EDIT-- https://www.reddit.com/r/Sprint/comments/6w0suc/approved_for_magic_box_but_dont_have_band_41/dmfyvwo/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excellent news! As of me waking up this afternoon, my Magic Box has officially initialized! It's connected to Band 41 with an RSRP of -110, and a CINR of 10.4. Where I used to get .83 Mbps down and .44 Mbps up on a -115 to -120 Band 26 signal, my house is now coated in a beautiful, clean Band 41 signal capable of at least 23.10 Mbps down and 1.83 Mbps up! Over a 2000% increase! Great!

 

I'm guessing whatever issue the Charlotte market was having, it is possibly resolved! Everyone who was having issues in the Charlotte market, go and check your MB and see if it's working now.

 

-Anthony

 

EDIT: Also forgot to mention that it appears to be broadcasting on UARFCN 39874, diifferent than Mr. Nuke's 39758 that his is broadcasting.

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've had mine for 8 days and it hasn't connected once and haven't heard anything from Sprint about returning it yet.

 

-Anthony

You were two days away. The system is set up to flag the MB if it hasn't connected in 10 days.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

You were two days away. The system is set up to flag the MB if it hasn't connected in 10 days.

I wonder if that applies to magic boxes that have already been "activated"?

 

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

can you clarify?  the reason the boxes are not working in some markets is because sprint is not able to operate the magic box on that channel in that market (due to ownership).  if they could simply change the channel instead wouldnt they?  looks like they have updated their qualification tool to disqualify addresses with this problem (it was a bug) and have the users send them back.

 

EDIT-- https://www.reddit.com/r/Sprint/comments/6w0suc/approved_for_magic_box_but_dont_have_band_41/dmfyvwo/

As I understand it, if Sprint does not own B41 spectrum in any given market it will not be able to broadcast. But as you can see from what anthony.spina97 just posted, frequency broadcasted is market dependent and contingent on Sprint having access to that spectrum.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

You were two days away. The system is set up to flag the MB if it hasn't connected in 10 days.

Welp, that was close!

 

-Anthony

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got the magic box last night and set up it and it's connected to whatever tower with CINR at 13.5. My only issue is my iPhone 6 is not connecting to it. The box says connected devices 0. Any idea as to why? Is there a period that goes by where it has to fully latch onto the network 

 

edit* my iPhone is connected to the box and now where I was getting  6 down tops without the box on b25 I am now getting 40 down and 8 up. I'm very impressed. 

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just got my MB yesterday, after about 5hrs of messing with it ended up setting it up on the 3rd floor(my sisters apt) of my apt building, I live on the 6th floor and unbelievably enough I pick up signal in certain parts of my apt and everyone below and on top of her now have a near perfect signal. 

Speeds we're the worst in her case cause she was too low to pick up a good macro signal and too high for the small cells. But with the MB now average speeds are between 5 and 15mbs depending on time of day vs .3 and 1mbs.

Magic Box isn't that far off from actually being magical..lol

  • Like 6
  • Haha 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×